Äppelsaft och äppelmos

Man sköljer äpplena noga. Sen bara delar man dem i bitar med kärnhus och allt kvar. Ner i kastrullen och på med vattnet och askorbinsyra och koka.



Då tar man fram saftsilen och häller i äppelkoket, sen får det stå och droppa, antingen tills ditt tålamod tar slut eller tills det ser färdigt ut. Sen tar man fram en passersil eller ett durkslag med små, små hål och en slickepott. Sen tar man det som ligger kvar i saftsilen (det man ser på bilden här ovan) och så lägger man över lite i taget i silen och så mosar man runt med slickepotten så stannar skal och kärnor kvar i silen och ut på andra sidan kommer äppelmos. Håll dig över en kastrull, för detta ska sedan kokas upp med lite mer socker och så konserveringsmedel (natriumbensoat).



Knappt 1 1/2 liter vatten
1 st citron, saften, eller 3 krm askorbinsyra (vi tog askorbinsyra)
ca. 6 dl strösocker (jag tog mindre än det ska vara, ungefär 4 dl. men det är ju en smaksak.)
1. Skölj äpplena och dela dem.
2. Lägg alla ingredienser utom sockret i en stor kastrull och koka långsamt upp under lock tillls äpplena börjar koka sönder.
3. Sila ned saften genom en silduk.
4. Koka upp saften, rör ned sockret och gör ett nytt kort uppkok. (Rör ev ner en liten, liten skvätt atamon. vill minnas att det står på flaskan hur mycket. Jag frågade mamma..)
5. Häll upp på väl rengjorda och varma flaskor (ursköljda i riktigt varmt vatten och lite atamon).
6. Förvara svalt.
Moset är alltså det som blev kvar av äpplena när jag gjort saften. Det kokade vi upp igen med socker (ca 5 dl/kg mos, också har tog vi lite mindre än man ska, v tog ca 4 dl/kg), och sen precis på slutet så hade vi i natriumbensoat (1 rågat krm/kg mos) och så ner i burkar. I receptet står att man ska ha 1 rågat krm askorbinsyra per kg äpplen, men jag tror inte jag hade det, men tanke på att jag hade i det när jag kokade saften.
Så himla bra!!
Kul!